Abonament la coșuri cu legume în Timișoara

0
337
Abonament la coșuri cu legume în Timișoara

Abonament la coșuri cu legume în Timișoara: Timișorenii se mai pot abona la coșuri cu legume sănătoase pentru întreaga perioadă a anului.

Înca din anul 2008, timișorenii au participat la apariția în România a unei idei inedite, bazate pe solidaritatea dintre consumatori și mici producători. Astazi,.o cunoaștem sub numele de ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.

Parteneriatele ASAT reprezintă o asociere între un mic producător şi un grup de consumatori,.având drept scop asigurarea de produse naturale,.realizate la nivel local. Fiecare parteneriat are la bază un contract care se încheie pe perioada unui sezon agricol.

Prima inițiativă de acest fel o întâlnim în anii 70 în Japonia, într-o Japonie puternic confruntată cu crize alimentare (infestarea alimentelor cu metale grele, sindromul Minamata ș.a.), la inițiativa unor grupuri de mame ce s-au adresat micilor producători agricoli de proximitate cu propunerea de a produce o varietate de alimente sănătoase și de sezon,.într-o manieră planificată și cu susținere din partea grupului de consumatorine spune Mihaela Vețan, inițiatoarea demersului în România.

Prin aceste parteneriatele de solidaritate ASAT se urmărește:
  • dezvoltarea unei relații directe între micii producători și consumatorii urbani;
  • eliminarea intermediarilor și asigurarea de produse sănătoase și diversificate la cel mai accesibil preț.

In acest mod, pe baza unui contract anual fix, timișorenii se pot abona pentru întregul an la un coș săptămânal de legume. Acesta conține legume de sezon,.crescute în condiții naturale și proaspăt cultivate. Producția se realizează în condiții de transparență. Membrii parteneriatului pot accesa in orice moment informațiile referitoare la practicile de producție,.semințele folosite,.costurile de producție. Abonament la coșuri cu legume în Timișoara

Sistemul ASAT reprezintă o inovație socială: consumatorii împart între ei costurile de producție, iar producătorul împarte cu aceștia întreaga producție obținută.

Am știut mereu că participarea în ASAT nu se rezumă la coșul de legume sănătoase pe care îl primesc săptămânal,.ci este un gest prin care încurajez pe termen mediu și lung micii producători să producă hrană curată pentru noi, consumatorii de proximitate.” declara Vețan

Timișorenii interesați să primească mai multe informații pot scrie la adresa timisoara@asatromania.ro

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.