Asociatia Plaiuri Noi

0
68

Asociația Plaiuri Noi crede că poate avea un aport la dezvoltarea durabilă a unor locuri sau microregiuni din Transilvania prin realizarea de proiecte sau servicii de interpretare a patrimoniului local prin povești, branduri sau platforme noi. Asociația face cercetare, promovare și activare de experiențe locale în scopul dezvoltării de branduri și proiecte cu accent pe specificul local.

Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune a județului Cluj. Fiind pe cât de normală în aspect pe atât de specială în poveștile locurilor și ale oamenilor de aici.

Ținutul Fluturelui Albastru este compus din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Este cunoscut prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.

În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați, din genul Maculinea. Ciclul lor de viață deosebit a inspirat numele acestei microregiuni.

Ținutul își mai ia denumirea și de la culoarea Someșului care îl traversează, de la poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castele din jur, la casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică sau câmpurile plantate cu lavandă și fructe de pădure.

Pe lângă moștenirea naturală și patrimonială, ceea ce face din acest ținut un loc unic e o comunitate de oameni destoinici, care dau culoare și autenticitate locului. Fără ei, ținutul ar fi cu adevărat mai sărac.

 

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.