Refacerea stratului de ozon

0
4
Refacerea stratului de ozon

Refacerea stratului de ozon

Protocolul de la Montreal din 1987 a eliminat treptat producția de substanțe care distrug ozonul. Începând cu anul 2000, concentrațiile unor substanțe chimice din stratosferă au început să scadă și gaura de ozon a început să se recupereze.

“Acest studiu se adaugă la creșterea dovezilor care arată eficiența profundă a Protocolului de la Montreal.  Nu numai că tratatul a stimulat vindecarea stratului de ozon, ci determină, de asemenea, schimbări recente asupra calității aerului. “, a declarat autorul principal Antara Banerjee, Universitatea din Colorado.

Gaura de ozon, descoperită în 1985, s-a format în fiecare primăvară în atmosferă deasupra Antarcticii. Epuizarea ozonului răcește aerul, întărind vânturile polare.

În cele din urmă, epuizarea ozonului a deplasat maselor de aer. Astfel, s-au format regiuni uscate în zona Tropicelor și a Polului Sud. Refacerea stratului de ozon

“Provocarea din acest studiu a fost dovedirea ipotezei noastre că recuperarea ozonului conduce de fapt la aceste schimbări ale circulației atmosferice și nu este doar o coincidență “, a spus Banerjee.

Ploaia ar putea cădea din nou pe coasta Australiei

Una dintre regiunile afectate este Australia, ale cărei ploi anuale fuseseră împinse de lângă zonele de coastă, lăsând loc unei secete puternice. Acum, aceste ploi s-ar putea întoarce, conform studiului.

”Dacă stratul de ozon se recuperează şi circulaţia curenţilor continuă către nord, vor fi veşti extrem de bune” spune Ian Rae, un expert în chimie organică de la Universitatea din Melbourne.

Sursa: sciencedaily.com

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.