Voluntarul lunii – Ana Buzatu

0
747
Voluntarul lunii - Ana Buzatu

Voluntarul lunii – Ana Buzatu

Ana este voluntarul lunii. Ea ne-a spus că a descoperit voluntariatul încă de la o vârstă fragedă. Povestea ei în lumea faptelor bune a început în curtea școlii, când împreună cu alți colegi, colecta diverse materiale reclabile.

Cum ai realizat că vrei să faci voluntariat?

Activitățile extrașcolare au făcut parte din programul meu încă de mic copil, din momentul în care mi-am descoperit pasiunea pentru dans. Din clasa I,.am început să merg la gimnastică și dans. In gimnaziu,.tranziția a fost cumva naturală spre acțiunile de voluntariat ce presupuneau reciclarea și protejarea mediului înconjurător. Nu a fost un moment anume în care am realizat că vreau să fac voluntariat. Aceasta pasiune a început cu câteva ore după școală alături de colegi și profesoara noastră de fizică. Ea a fost cea care ne coordona. Mai apoi am ajuns să lucrăm la prezentări,.obiecte din materiale reciclate, proiecte de cercetare a calității aerului și la acțiuni de strângere a gunoaielor.

Ne poți descrie o experiență din această lume a voluntariatului care și-a pus amprenta asupra ta?

Fiecare etapă și-a pus amprenta în felul ei. Totul porneste de la un reflex devenit inconștient de a nu irosi apa, până la capacitatea de a îmi stăpâni emoțiile atunci când vorbesc în public, știind că am făcut acest lucru și la un simpozion național în clasa aVI-a și a fost bine,.deci I got this. Însă, ultimul lucru ce m-a impactat a fost momentul în care câștigătoarea unui giveaway făcut de către FASFR (ONG-ul în care activez) în cadrul campaniei naționale OncoFight, ne-a scris și ne-a mulțumit. Ne-a spus ca premiul dăruit bunicului ei (o dermatoscopie) l-a ajutat să identifice o formațiune tumorală. A fost un moment de „Wow,.ce efect poate avea o simplă acțiune!”. Voluntarul lunii – Ana Buzatu

Consideri că e important ca spiritul civic să se manifeste mai mult în această perioadă a Crăciunului?

Spiritul civic nu cred că ține de perioada din an, ci mai mult de momentul fiecăruia de a dori să ajute. E adevărat că în perioada sărbătorilor suntem mai recunoscători. Eu cred că putem face să fie Crăciunul în fiecare zi din an. Acest lucru ține doar de educație și valorile pe care le transmitem generațiilor ce urmează. Da, nu se întâmplă de pe-o zi pe alta, se întâmplă în ani și generații, dar e bine, startul a fost dat.

Crezi că anul viitor comunitatea va fi mai dornică să participe la proiecte de voluntariat?

Simt că perioada aceasta pandemică ne-a făcut să fim mai atenți la nevoile noastre autentice și ne-a schimbat prioritățile. Nu știu să spun dacă persoanele vor fi mai dornice pentru acțiunile de voluntariat. Imi place sa cred că vom fi mai atenți la oamenii din jurul nostru și ne vom face mai mult timp pentru ei. Până la urmă asta stă la baza voluntariatului, principiul de a da, fără a aștepta ceva în schimb.

Ca voluntar, cum te-a afectat această perioadă?

Încă de la început am plecat cu mindset-ul că este o provocare și un moment bun de a îmi folosi creativitatea pentru a găsi soluțiile potrivite, chiar dacă asta înseamnă noi și noi încercări. Ca mod de lucru, fiind o echipă națională ce lucrează remote, eram obișnuiți cu acest aspect. Provocarea,.însă, a fost de a găsi noi modalități de a realiza proiectele ce se desfășurau fizic astfel încât să aibă un impact și mai mare. Evoluția este lucrul pe care ni-l dorim ca echipă. Pentru mine, un challenge a fost să mențin motivația echipei, dar și pe a mea, în condițiile în care întâlnirile fizice erau boost-ul ce ne aduceau energie.

Ce sfat le poți oferi celor interesați de lumea voluntariatului?

Să încerce! Un lucru cu care am rămas după acest an în minte este ideea că este okay să nu știi sau să nu nimerești drumul din prima. Nu mai cred că este despre asta. Acum cred ca trebuie sa încerci până găsești un loc/un domeniu/un ONG unde să te regăsești și în care să faci lucrurile cu plăcere.

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.