Voluntarul lunii aprilie este Oana Ciobanu. Ea este Coordonator de Evenimente într-o asociație europeană. A intrat în această lume fascinantă a voluntariatului încă din liceu la îndemnul profesorilor ei.
Voluntarul lunii – Oana Ciobanu
Am început să fac voluntariat destul de devreme, în primul an de liceu. Atunci noi, bobocii, am fost super încurajați de către profesori și colegii mai mari să ne implicăm în activități extracurriculare. Pentru mine, voluntariatul însemna atunci o joacă, un mediu în care să cunosc oameni noi, dar și un loc în care să mă simt productivă. Challenge-ul activităților noi propuse de organizațiile sau proiectele în care mă implicam îmi ofereau mult mai multă energie decât îmi consumau. La finalul zilei, impactul psihologic al unor task-uri duse la capăt îmi conferea un boost fain.
Marea majoritate a proiectelor în care m-am implicat s-au desfășurat la nivel internațional, sub formă de schimburi de experiență, tabere, ‘turnee’ artistice sau concursuri. De cele mai multe ori mă aflăm în postura de organizator și mă bucură să colaborez cu colegi străini care aduceau mereu perspective interesante și diferite pe masă. Cea mai frumoasă amintire ca voluntar a apărut într-o perioadă ceva mai recentă, acum vreo doi ani. Delegația României pe care o coordonăm la un congres internațional a fost felicitată public pentru activitatea desfășurată. Acest lucru m-a făcut să mă simt nespus de mândră de oamenii mei. Voluntarul lunii aprilie
Nu aș putea numi o singură persoană, deoarece de-a lungul activității mele am învățat de la nenumărați oameni și i-am urmat pe mulți ca model, pe fiecare pentru anumite caracteristici profesionale, dar și personale.
Pandemia ne-a plasat într-un context nemaintalnit până acum, în care cea mai mare parte din task-urile noastre trebuie îndeplinite remote, în mediul online. Pandemia s-a suprapus cu mandatul meu de Coordonator de Evenimente într-o asociație europeană. Impactul a fost cu atât mai mare cu cât întâlnirile live au devenit imposibile. Am fost nevoiți să inovăm și să începem să gândim programe ample în mediul online. Acest lucru a venit cu plusuri și minusuri la nivel de consum de resurse și motivație.
Cred că voluntariatul este o experiență care întregește omul atât în viață profesională, cât și în cea personală. Cumulul de skill-uri deprinse este o calitate extrem de valoroasă în contextul modern și ori de câte ori am ocazia, îmi place să îndemn tinerii să facă și ei mereu mai mult și să îndrăznească să iasă din zona lor de confort.
Cred că mereu ar trebui să primeze plăcerea pentru activitatea pe care o desfasori. Voluntariatul trebuie să fie o experiență care îți pune în valoare calitățile, care te ajută să lucrezi la punctele tale slabe, dar care întotdeauna trebuie să fie făcut cu plăcere.