Voluntarul lunii ianuarie

Voluntarul lunii ianuarie este Alexandru Grigore, poreclit “Super G”. De la o simplă metodă de petrecere a timpului liber, voluntariatul a ajuns “job-ul” lui full-time. Face o treaba extraordinară la Cercetașii României și ne-a povestit și nouă câte ceva. Mai jos ne-a răspuns la câteva întrebări în legătură cu voluntariatul.

Cum descrii voluntariatul, luând în considerare toate experiențele acumulate de până acum în acest domeniu?

Voluntariatul pentru mine a început cu câteva ore pe săptămână în care ajutam punctual la diferite activități. A ajuns acum un “job full-time” în adevăratul sens al cuvântului. De ce îi spun “job”? Pentru că acum coordonez câteva echipe de voluntari, am întâlniri de planificare, întâlniri de lucru, am bugete anuale sau proiecte de creat și urmărit, training-uri de facilitat, coaching și mentorat cu tineri, teambuilding-uri cu echipele și lista poate continua. Dacă stau să calculez, acum investesc peste 20 de ore săptămânal în voluntariat, uneori chiar mai mult.

Voluntariatul, pentru mine, reprezintă locul în care pot împărtăși cu alții cunoștințele mele. Totodată, mai este locul din care pot să “fur” din experiențele celorlalți. Este locul unde oboseala și stresul dispar și sunt înlocuite de energie și entuziasm care mă ajută să îmi încarc bateriile pentru viața de zi cu zi. Cercetășia cu sigurață are rezerve nelimitate de energie și entuziasm.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta de voluntar?

Greu de clasificat amintirile… Fiecare are frumusețea și povestea ei. O să numesc câteva care imi bucură sufletul atunci când le retrăiesc.

Una dintre ele este momentul în care câțiva copii mi-au pus porecla de Super G. Au reușit să angreneze într-un flash mob alți aproape 250 de copii și să strige în cor “Super G, Super G”. Încă mă trec fiorii când îmi reamintesc momentul.

O altă amintire dragă mie este primul meu training facilitat la cercetași și momentul în care unul dintre participanți a fost impresionat de sesiunea mea. Mi-a cerut materialele, pentru a putea sa le foloseasca și el în activitățile cu copii.

Ar mai fi momentul în care am devenit cercetaș cu acte în regulă: prima noapte dormită la cort, primul gătit la ceaun, primul “clipit lung” cu capul pe tastatura laptopului (Noi nu dormim, doar clipim lung).

Un alt moment poate fi cel în care unul dintre participanții unui workshop de public speaking pe care l-am facilitat, întâlnindu-ne în cadrul unui alt eveniment, mi-a mulțumit pentru spațiul sigur pe care am reușit să i-l creez. Am reusit, astfel, să-l ajut să depășească teama de a vorbi în public.

Cum spuneam sunt multe amintiri pe care le aduni în 6 ani plini de cercetășie și știu sigur că e doar începutul.

Care sunt beneficiile pe care le-a adus voluntariatul în viață ta?

Eu am descoperit cercetășia și implicit voluntariatul prin intermediul actualei mele soții. Avem 24 de ani, simțeam că m-am plafonat și că nu pot evolua mai mult de punctul în care ajunsesem. Așa că am acceptat destul de sceptic invitația ei și acum am ajuns să fiu, uneori, mai ocupat decât ea. Am descoperit oameni la care pot apela atunci când am nevoie. Am descoperit o familie care mă acceptă așa cum sunt. Mi-am învins multe dintre temeri, mi-am împins limitele și am descoperit potențial în interiorul meu la care nici nu am visat. Am devenit mai organizat, am învățat să folosesc concepte de project management cam în orice aspect al vieții.

Nu glumesc, eu și soția mea ne-am organizat nunta folosind tabele și tool-uri de project management. Am reușit să mă descopăr mai bine și să înțeleg mai bine cine sunt și de ce fac ce fac. Aa, și poate cea mai neașteptată schimbare la mine: am dobândit răbdare în interacțiunea cu copiii, lucru pe care îl consideram imposibil acum câțiva ani.

Dacă ai putea, cum ai implementa voluntariatul în viețile celor care nu au făcut cunoștință cu el?

Voluntariatul începe cu lucruri mici, simple. Poate începe cu a-ți ajuta vecinii iarna să dezăpezească strada. Poate începe cu puțin timp petrecut la un adăpost de animale. Exemple sunt multe. E esențial să fii conștient de ce poți oferi și să o faci fără să stai prea mult pe gânduri. Dacă aș putea, aș introduce posibilitatea de a transforma o parte din orele petrecute la birou în activități de voluntariat, păstrând bineînțeles, domeniul de activitate. Am o groază de oameni în jurul meu care aduc din experiența lor de la birou în voluntariat. Acest lucru ne ajută pe toți să descoperim noi informații și să evoluăm. Procesul de învățare este unul continuu. Este bine să profităm de asta cât de mult se poate. Voluntariatul nu poate fi impus, el vine dintr-o motivație interioară. Dacă e forțat nu are același impact. Voluntarul lunii ianuarie

De care proiect te simți cel mai atașat?

Am coordonat o echipă Imagine și Comunicare, de care sunt foarte mândru. A crescut până în punctul în care nu mai are nevoie de coordonarea mea. Visul oricărui coordonator este să ajungă să aibă echipa care performează fără intervenția lui. Sunt mândru de ei. Nu doar pentru că nu mai au nevoie de mine, ci și pentru că au reușit să livreze la un standard de calitate mult peste așteptările inițiale.

A doua echipă de care sunt mândru este echipa de traineri pe care o coordonez în acest moment. O echipă formata din 30 de omuleți. Alături de ei am reușit să ajungem în punctul în care să livrăm training-uri care să răspundă nevoilor organizației. Totodată, reusim să lucram la îmbunătățirea sesiunilor și a materialelor, cât să le oferim participanților o experiență de învățare cât mai completă și cât mai plăcută posibil.

Le poți oferi un sfat celor interesați de această lume a voluntariatului?

Give it a try! Sunt sigur că fiecare dintre noi își poate găsi locul în care să se implice ca voluntar și să producă o schimbare. Iar dacă nu știu unde ar putea să dea o mână de ajutor, bucuros le pot oferi informații și îndrumare. Schimbare începe cu noi și continuă tot cu noi. Voluntarul lunii ianuarie

*Voluntarul lunii ianuarie

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.