Voluntarul lunii martie este Bianca-Roxana Apostu. Și-a început carieră de voluntar în urmă cu 9 ani, iar de atunci a continuat pe acest drum, considerând că astfel va produce o schimbare.
Cum ai decoperit această pasiune pentru voluntariat?
Prima mea experiență de voluntariat a fost în 2011. Am participat la o acțiune de colectare a deșeurilor și reciclare dintr-o zonă verde din jurul Brăilei. Imi amintesc că mi-a adus multă satisfacție personală știind că am contribuit câtuși de puțin pentru a ajuta mediul și traiul oamenilor. Mi-am dorit să retrăiesc acea senzație de adrenalină, entuziasm și optimism pentru viitor, așa că pe parcursul liceului am mai contribuit la scrieri de reviste și strângeri de donații pentru copiii din centrele de plasament.
Am luat contact mai serios cu această lume a voluntariatului cu primii pași în facultate. Odată cu participarea la Simularea Examenului de Admitere, am văzut,.printre emoții și informații noi, o mulțime de omuleți îmbrăcați în tricouri verzi, care ghidau tot ce se întâmpla în acea sală și transmiteau energie și siguranță de sine atât de debordante. In acel moment mi-am zis “Așa vreau să fiu și eu!”.
Zis și făcut, după primul semestru de facultate, m-am înscris în Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB). In anii ce au urmat am căutat continuu să mă autodepășesc, făcând parte din diverse echipe și încercând mereu să fac mai mult decât ieri. Voluntarul lunii martie
Poți descrie în câteva cuvinte proiectul care îți este cel mai drag?
Cuvintele sunt doar partea exterioară a ceea ce se materializează. In spatele lor sunt multe sentimente, amintiri și drag de oameni. Din postura de Coordonator Evenimente al Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) am organizat, cu o mână de oameni incredibili, evenimentul care mi-a rămas cel mai tare impregnat în suflet, FASFR Academy. Voluntarul lunii martie
Acolo, alături de cei de la Organizația Studenților Farmaciști (OSF) Sibiu, am reușit să contribuim la dezvoltarea personală și profesională a aproximativ 150 studenți farmaciști din toată țara. În cele 3 zile, participanții au avut parte de dezbateri alături de specialiști din domeniul sănătății, workshop-uri,.provocări pentru a se cunoaște, dar și momente în care, la finalul zilei, au putut să se destindă și să lege noi prietenii cu alți colegi din țară. Am reușit să trecem prin toate emoțiile posibile, de la lacrimi de fericire,.la epuizare. In final, toată oboseala și stresul s-au transformat într-o mândrie imensă că am reușit să ducem la bun sfârșit ce ne propusesem, chiar mai bine de atât!
Crezi că în perioada următoare, ținând cont de pandemie, oamenii vor mai face voluntariat?
De obicei, în ceea ce privește voluntariatul,.sunt destul de optimistă. Consider că cei care se implică în activități benevole sunt printre cei mai responsabili, conștienți de nevoile lor și de ale celor din jurul său. Cu atât mai mult, aceștia au grijă ca oamenii cu care lucrează să fie în siguranță. În această perioadă de incertitudine, fiecare persoană a avut timpul necesar să mediteze asupra propriilor valori, problemelor care îi afectează direct sau indirect și cred că vor fi cu atât mai atenți la acestea. Sper ca oamenii să realizeze impactul dedicării timpului, ideilor și resurselor în activitățile de voluntariat pentru a putea construi un bine comun.
După părerea ta, în România, voluntariatul a evoluat sau nu?
Pe parcursul activității mele, am observat că oamenii devin din ce în ce mai deschiși la voluntariat. Există ONG-uri pentru atât de multe cauze, încât mi se pare aproape imposibil să rămâi imun la nevoile din jur. Acum, termenul de “voluntariat” este cunoscut atât părinților, cât și bunicilor noștri.Sper că prin intermediul generațiilor tinere, aceștia măcar înțeleg impactul pozitiv pe care aceste acțiuni le au, chiar dacă nu se pot implica,.și îi susțin pe cei tineri în astfel de activități. Fie că este vorba despre mediul înconjurător, sănătate, educație, oamenii au devenit mai receptivi și mai conștienți asupra valorii timpului propriu și îl fructifică prin aceste inițiative voluntare.
Pe cine admiri cel mai mult din această lume a inițiativelor solidare?
Pot spune că admir toate personale care au întreprins măcar o acțiune voluntară, fie că vorbim de donarea de sânge, care poate salva alte 5 vieți sau chiar oferirea unei mese calde unui om care nu își permite.
Personal, am un deosebit respect pentru toți cei care se implică în Asociația Magic. Aceștia își dedică toate resursele pentru a fi alături de copiii diagnosticați cu cea mai cruntă boală, anume cancerul, dar și alte boli grave. Ei reușesc să strângă copii de toate vârstele, din toată țara, în taberele MagiCAMP, pentru a le organiza activități care să le sporească încrederea, puterea și stima de sine. Cel mai important,.reusesc să le creeze relații de prietenie cu alți oameni care îi înțeleg. De asemenea,.au izbutit să construiască un loc pentru familiile piticilor bolnavi,.MagicHome, în care aceștia se pot odihni pentru a-și putea încărca bateriile și a fi alături de cei mici. Așa cum se prezintă ei, Magic “nu e doar o comunitate a oamenilor mari,.ci și a celor mici”.
Ce sfat le poti oferi viitorilor voluntari?
Să își scrie undeva la vedere valorile proprii și.câteva calități pe care le posedă înainte de a face voluntariat. Să se implice cât mai mult, să se bucure de fiecare moment, fiecare persoană cu care iau contact. Să caute în fiecare experiență un model în viață și să nu treacă zi fără să învețe ceva nou. Apoi să privească în retrospectivă pentru a se reevalua după ce fac asemenea acțiuni, pentru a înțelege și îmbrățișa schimbările ce au loc în ei înșiși. Fiți recunoscători și nu uitați să vă mulțumiți vouă pentru ceea ce sunteți și să vă și distrați în această perioadă.
Voi, noi, toți care ne implicăm fără a cere ceva material la schimb, suntem generația “schimbă-lume” și putem măcar pune cărămizile pentru un viitor mai bun!