Voluntarul lunii septembrie

Voluntarul lunii septembrie este Mădălin Cotic. El are 20 de ani și este student la Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Filosofie și Științe Politice din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza”.

Când ai descoperit această lume a voluntariatului?

Sincer vorbind, a trecut ceva timp de la prima experiență de voluntariat. Dacă nu mă înșel, la începutul gimnaziului, în clasa a V-a sau a VI-a, am participat la o acțiune de ecologizare în oraș. Trăgând linie, aș aproxima că de 7 ani sunt angrenat în activități de voluntariat.

Ai avut vreun moment când ți-ai fi dorit să renunți?

La un moment dat ajungi să ai impresia că faci prea multe și din învălmășeala care te cuprinde, să îți dorești să renunți. Recent am dat un exemplu: dacă îți achiziționezi un telefon și după, din întâmplare se strică, banii au fost irosiți. În schimb, toate experiențele și competențele pe care ți le dezvolți în cadrul evenimentelor și proiectelor unde activitățile desfășurate sunt în regim de voluntariat, nu pot fi cumpărate. Ce vreau să subliniez este că, punând în balanță efortul retribuit și cel voluntar, cel puțin în perioada liceului și a facultății, s-ar putea să îți confere acea motivație de care ai nevoie. Se tot spune în ultima perioadă că voluntariatul nu mai este un moft, ci un lucru de bifat în „to do list”. Ar trebui să aveți încredere în acest lucru. 🙂

Care program de voluntariat de până acum ți s-a părut cel mai benefic pentru comunitate? 

Nu pot eticheta un program ca fiind „cel mai benefic”. In schimb, pot spune care a fost cea mai marcantă și definitorie experiență de până acum: Consiliul Național al Elevilor. Impactul pe care această structură îl are asupra societății este remarcabil. Faptul că vocea elevilor din România se cristalizează din ce în ce mai tare nu poate decât să mă bucure.

Consideri că ai anumite avantaje ca voluntar?

Nu încape îndoială de toate avantajele care apar de la sine:

  1. dezvoltarea competențelor pe o plajă largă de domenii;
  2. cultivarea simțului civic;
  3. cunoașterea unui număr considerabil de persoane ;
  4. experiențe care nu pot fi trăite în alt mod.

Ce te motivează cel mai mult când vine vorba despre voluntariat? Voluntarul lunii septembrie

Impactul acțiunilor și faptul că tot timpul există posibilitatea evoluției dimensiunilor unor evenimente. Să observi cum cresc proiectele în care ești implicat de la an la an este un punct de motivație important.

Ce abilități ți-ai dezvoltat cel mai mult de când faci acest lucru?

Nu le-aș încadra pe toate in categoria abilităților, dar fără îndoială, în primul rând, este demnă de menționat încrederea în forțele proprii. Din această derivă caracterul autodidact și celelalte abilități: public speaking, capacitate de argumentare a propriilor idei, cunoștințe civice, de leadership, de gestionare a resurselor disponibile și lista ar putea continua.

Ne poți descrie un proiect în care ești implicat în acest moment? Voluntarul lunii septembrie

În prezent, sunt implicat în proiectele organizației studențești din care provin, PRIME Iași (Asociația Studenților la Relații Publice și Comunicare). Suntem în plină derulare a proiectului team ADventure, Festivalul Concurs de Strategie Publicitară și Relații Publice, aflat la a XII-a ediție. În cadrul acestui proiect, studenții în acest domeniu sau unul conex (dar si pasionații) vin cu soluții pentru problemele. (ce țin de aria științelor comunicării) pe care le întâmpină trei companii. La final, strategiile propuse sunt jurizate de specialiști și cadre didactice universitare în domeniu. Pe lângă oferirea posibilității de a-și pune în aplicare cunoștințele teoretice dobândite,.studenților le sunt facilitate canale de comunicare cu mediul economic.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta de voluntar?

Fiecare dată când am avut o reușită: fie că vorbim de rezolvarea unei probleme pe care o întâmpinau colegii mei (și în liceu, și în facultate), fie micile realizări ale PRIME Iași.

Ce ai vrea să știe tinerii care se gândesc la voluntariat?

Faptul că sub nicio formă timpul petrecut în activități de voluntariat nu este pierdut!

În încheiere, le poți da un sfat voluntarilor? Voluntarul lunii septembrie

Nu vă pierdeți speranța! Dacă veți continua pe acest drum, vă veți dezvolta fără să vă dați seama și, în timp, va fi o împlinire când veți putea spune că, la un moment dat, ați contribuit în a face comunitatea mai buna.

 

 

Citiți și Voluntarul lunii august

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.